Українська
Греко-Католицька Церква

Понеділок, 24.07.2017, 15:48

Слава Ісусу Христу! Гість | Група "Гості" | RSS
Головна | Життя Церкви | Реєстрація | Вхід
Меню сайту

Розділ сторінки











Форма входу





Пошук

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 189

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Головна » Статті » Життя Церкви

Про традицію укладення пасхального кошика
Про традицію укладення пасхального кошика

Викладач еклезіології та церковного права Українського католицького університету о. Михайло Димид розповів УНІАН про традицію готувати великодній кошик і освячувати їжу. «Воскресіння Христове приводить не тільки до духовної, а й до тілесної насолоди в прославлянні Ісуса, який поборов смерть і приніс людству нову перспективу Царства Небесного», – говорить о. Михайло. Отже, про те, що має бути у пасхальному кошику та чому – читайте в додатку.

 

Додаток:

Що має бути у пасхальному кошику?

Підбір продуктів у кошику не є випадковим. Кожен продукт має символічне значення. Отець Михайло розповідає, що пасхальний кошик, або «свячене», має складається із таких наїдків: паска-бабка, сир-масло, яйце-писанка, шинка-ковбаса, хрін, букшпан-мірта, сіль.

"Паска – ангельський хліб, яким став для нас Ісус Христос, символ воскресіння. Це хліб вічного життя, який зійшов з неба, нагодувавши людей духовною поживою”, - розповідає священик. Випікання паски – важливий етап підготовки до свята. Більшість господинь мають свій рецепт, який передали їм ще бабці. Вони неохоче змінюють рецептуру, щоб, бува, не прогадати. Готувати тісто на паску треба у спокої, лише з добрими думками, бо за інших обставин вона може не вдатися.

Сир і масло – це молочні страви (молоко є первотвором, сировиною, яка не походить з діяльності людських рук, а є даром природи). За словами о. Михайла, як мати годує свою дитину молоком, так само сир і масло є символами жертовності та ніжності Бога. Ми повинні прагнути Божої благодаті, як немовля прагне материнського молока. Ці продукти накладають у невеликі посудини, а зверху малюють хрестик.

Яйце – символізує закритий простір, звідки виходить самостійне і неповторне життя.

Шинка-ковбаса – вказує на годоване теля, яке звелів заколоти добрий батько після повернення блудного сина додому. Це символ душевної радості, що приходить від сповнення людиною Божої волі.

Хрін робить людину міцнішою, так, як християнин, який приймає таїнство Сповіді під час пасхального періоду, душевно оздоровлюється.

Сіль – один із необхідних продуктів у житті людини, який додає смаку їжі. "Сіль означає якість зв’язку, оскільки союз між Богом і людьми відновлений через хрест і воскресіння. Віруючий має зберігати чистоту свого серця, щоб наслідувати Христа, який сказав: «Ви – сіль землі» (Мт. 5, 13)”, - говорить о. Михайло.

Вічнозелена рослина (букшпан або мірта) – символ безсмертя і вічного життя. У пасхальному кошику, крім перерахованих вище продуктів, ще можуть бути сало, мак та пшоно. Нічого іншого у кошику не повинно бути.

Неодмінними  атрибутами пасхального кошика є рушничок та свічка. Рушничок – це багатство ниток, сплетених любов’ю і розумом. Нитка символізує життя. Плетіння нитки є також символом вічності, бо це процес, який можна продовжувати безконечно. Свічка – світло, яке виноситься назовні, між людей.

Через такі прості насущні речі наші предки намагалися донести до нас Христову науку. Вміст пасхального кошика можна зрозуміти і спожити як слід лише тоді, коли думати про його духовне, а не  матеріальне наповнення.

Пасхальні писанки та крашанки

Окреме місце в підготовці до Великодня посідає створення писанок. За словами о. Михайла, народження нового життя найкраще може бути представлене яйцем. До нього додають знаки, які людина знаходить у природі. Така символіка була відома людству ще до християнства: це знаки приходу весни та відродження природи. Християни вбачають у яйці народження вічного життя і воскресіння з мертвих. Пасхальна писанка – це як молитва, це надія на життя вічне.

Писанка – сире яйце, вкрите кольоровими геометричними або рослинними орнаментами, які символізують життя, достаток, вічний рух; натомість крашанка – варене яйце, фарбоване найчастіше в цибулинні, вживається в їжу. Господар або господиня розділює яйце між присутніми за столом, бажаючи кожному всякого добра.

Всі ці символічні продукти та речі є важливою частиною свята, за допомогою якої людина долучається до вищого та вічного.

Отець Михайло Димид на закінчення розмови побажав усім, хто споживатиме освячену паску, щоби була «на спасення душі, на здоров’я тілесне і захист проти недуг, всякого ворожого підступу».


Джерело: Офіційний сайт УГКЦ





Категорія: Життя Церкви | Додав: Taras (20.04.2011)
Переглядів: 553 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:























Друзі сайту









Радіо ДЗВОНИ - онлайн трансляція



Copyright MyCorp © 2017