Українська
Греко-Католицька Церква

П`ятниця, 29.03.2024, 12:25

Слава Ісусу Христу! Гість | Група "Гості" | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту

Розділ сторінки











Форма входу





Пошук

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 209

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Головна » 2014 » Лютий » 9 » ВІДКРИЙМО ДВЕРІ ДЛЯ ІСУСА
03:00
ВІДКРИЙМО ДВЕРІ ДЛЯ ІСУСА

Протягом тижня в церкві святого Архистратига Михаїла, що в Калуші, проходила свята Місія «Відкриймо двері для Ісуса Христа». Вона відбувалася під покровом Блаженного Папи Івана Павла ІІ в рамках відзначення 100-річчя храму, який був освячений у 1913 році з благословення митрополита Андрея Шептицького.

 

Впродовж тижня місійну науку в Калуші проводив ієромонах о. Теодозій Янків ЧСВВ, який здобував освіту в Римі. Разом із о. Теодозієм у Калуші проповідували о. Корнилій Яремак ЧСВВ, який навчався в Хорватії, та о. Микола Козелківський (духовні знання почерпнув у Канаді) та брат Яков Уніч.


Щодня у Божому храмі служились три Божественні Літургії, з ранку до ночі поклонитися мощам Блаженного папи Івана Павла ІІ й послухати місійну науку чисельно приходили вірні. За словами отця-декана, під час Місії до Святої Сповіді та Святого Причастя приступило понад десять тисяч краян. Місійну науку пройшли школярі, молодь, доросле населення. У Калуській гімназії відбулася зустріч місіонерів із освітянами.

Кожен день приносив щось особливе: були різні науки для дітей, подружніх пар, жінок, чоловіків, хворих, які є невід’ємною частиною в житті парафії. Науки також супроводжувались щоденною молитвою перед Пресвятою Євхаристією. Адже основною темою, що проходила через всю місію, була Божа наука про Пресвяту Євхаристію. У понеділок йшла мова про Євхаристію і спасіння. Наступного дня місіонери розважали над Євхаристією і прощенням гріхів. У середу миряни слухали проповіді про Євхаристію й родину. В наступні дні Місії велася мова про значення Євхаристії в моральному житті людини, про її роль для Церкви і державотворення. Суботнього дня в храмі ніде яблуку було впасти: місіонери благословили маленьких діток.

На честь відзначення 100-річчя церкви і завершення святої Місії у ПК «Юність» відбулася Святочна академія. Захід благословив декан Калуський УГКЦ о. митр. Михаїл Бігун. Присутніх вітав отець-місіонер Теодозій Янків, секретар міської ради Олександр Челядин і народний депутат Ольга Сікора. До цього святкового дійства управління культури міської ради (режисер і ведуча Леся Піцик) задіяло учасників аматорських колективів міста. Був запрошений на завершення св. Місії та на Святочну академію до Калуша й гурт «Глорія» Івано-Франківської духовної семінарії.

Цьогоріч на святочну відправу до Калуша 21 листопада приїхав Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин. Його урочисто з хлібом-сіллю зустрічали діти, які відвідують недільну школу. Перед входом до храму митрополита вітав декан Калуський о. митр. Михаїл Бігун із духовенством, яке приїхало цього святкового дня в Калуш з Івано-Франківської й сусідньої Львівської областей. По закінченні святкового Богослужіння владика надав присутнім повний відпуст.

Того урочистого дня на церковному подвір’ї линула музика у виконанні зразкового оркестру під орудою Івана Шалати. У шести розташованих тут наметах волонтери частували мирян гарячим чаєм і солодощами, роздавали парафіяльну газету «Добрий пастир», буклети до 100-річчя церкви, ювілейні календарики на 2014 рік.

Відзначення 100-річчя церкви святого Архистратига Михаїла розпочалося відкриттям виставки стародруків та ікон в історико-краєзнавчому музеї Калущини. На ній можна оглянути старовинні книги Богослужбового призначення та дві інвентарні книги калуської церкви за 1927-й та, ймовірно, 1934-й роки.

– Усі книги експонуються вперше і є цікавими в багатьох відношеннях, – говорить директор музейно-виставкового центру Уляна Паньо. – Найперше, інвентарні книги – це важливий документ з життя церкви. Вони містять детальний опис споруди, речей, книг, господарські відомості, інформацію про пожертви на потреби храму та багато іншого. Вивчення цих відомостей значно допоможе краєзнавцям у дослідженні подій місцевої історії того періоду.

Богослужбові книги, представлені на виставці, датуються від 20-х років XVII століття (це «Тріодь Цвітна» Архимандрита Петра Могили) до кінця XIX століття. Більшість книг має двоколірний (чорний і червоний) друк, орнаментальні прикраси та зображення на релігійну тематику. Деякі видрукувані на так званому «черпаному» папері. Всі видання – церковнослов’янською мовою. 

Візуально виставка стародруків доповнена невеликою кількістю ікон з фондів арт-галереї та резиденції церкви. Це традиційні для Галичини першої половини ХХ століття образи, друковані на папері. Колись такі були чи не в кожній хаті. Зараз вони стрімко зникають.

У рамках відзначення ювілею в Калуші провели й «круглий стіл», під час якого місцеві краєзнавці й музейники, духовенство, дослідники історії калуського храму обговорили невідомі сторінки церкви святого Архистратига Михаїла.

У ході відзначення 100-річчя священики м. Калуша о. Василь Бігун та о. Павло Соломко отримали з рук Митрополита нагороди – хрести з прикрасами, о. Сергій Бусул та о. Любомир Гаєцький – золоті хрести, а понад два десятки калушан (меценати, вчителі недільної школи, диригенти, церковне братство і сестринство) – грамоти Митрополита. За спонсорську допомогу церкві директор СТ «Кахелина» Ярослав Чернюк удостоївся грамоти Глави УГКЦ Патріарха Святослава Шевчука.

– До відзначення 100-річчя ми готувалися протягом останніх трьох років, – говорить декан о. митр. Михаїл Бігун. – За цей період чимало зробили для того, щоб храм, який завжди був духовним і культурним центром для калушан, виглядав велично. Завдяки пожертвам парафіян і меценатів церква зустрічає свій ювілей із новим дахом та золотосяйними куполами. Весь фасад церкви оброблений декоративною мармуровою штукатуркою. Цього року довели до ладу фундамент святині. Також поміняли вхідні двері. Чимало робіт зроблено на церковному подвір’ї. На резиденції, якій вже 180 років, цьогоріч відновили фасад, замінили вікна, капітально відремонтували класи для занять недільної школи.

Молодь теж долучилася до відзначення ювілею церкви. Напередодні листопадових заупокійних днів з благословення декана Калуського о. митр. Михаїла Бігуна члени Спілки Католицької Молоді, що діє на парафії під головуванням Олега Савки, спільно з міською організацією Молодого Народного Руху (голова – Юрій Дмитрук) на старому цвинтарі Калуша упорядкували й прибрали могили дев’ятьох священиків. Серед них – могили о. Ігнатія Губчака (1833-1893), пароха Калуша (1864-1893); о. Володимира Петрушевича (1848-1915), пароха Калуша (1894-1917), який будував церкву святого Архистратига Михаїла; о. Володимира Тисовського (1877-23.11.1956), каноніка, пароха Калуша; о. Ігнатія Тисовського (... -1955), ігумена ЧСВВ; о. Петра Богдана Соловія (19.06.1894-18.08.1963), пароха села Новиця, декана Калуського; о. Михайла Горошка (1898-1962); о. Софрона Івантишина (1891-1965), пароха сіл Дубовиця, Середнє і Довжка, декана Войнилівського; о. Антона Лушпинського (1882-1964), пароха села Стецева; о. Івана Тимківа (1884-1980), пароха Підгірок (1941-1962).

Дарія МЕЛЬНИК.

 

*  *  *

Велична Господня святиня

 

У шатах зелених стоїть на горбку

Велична Господня святиня,

Її збудувала молитва людей

І поміч Небесного Сина.

Вже століття до храму калушани ідуть,

Поспішають, як ріки до моря,

За ласку й опіку подяку несуть

І любов свою щиру до Бога.

Низько й уклінно дякують всі

За єдність, за віру Христову,

За злагоду й мир на вкраїнський

землі,

За дітей, щоб здорові вертались

додому.

Шана велика нашим Отцям

За стежину до світла у душах,

До Бога звертаєте наші серця,

До віри, любові й покути.

Вклонитися низько треба усім

За співи прекрасні, що з хорів

лунають

І тим, що наводять красу —

Церквицю святу прибирають.

Щира дяка і низький уклін

Будівничим цієї святині.

Ласка Божа буде на віки —

Вас всіх пам’ятаєм донині.

Переповнює гордість наші серця

За храм наш величний у місті,

Що маєм де радість свою віднести

І біль розділити з Всевишнім.

Ярослава ПОВАЖНЯК.

м. Калуш.


Категорія: Життя парафії | Переглядів: 771 | Додав: Karpat | Теги: храм, Михаїл Бігун, століття, Архистратиг михаїл, ювілей, Калуш | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:























Друзі сайту









Радіо ДЗВОНИ - онлайн трансляція



Copyright MyCorp © 2024