Українська
Греко-Католицька Церква

Середа, 24.04.2024, 10:30

Слава Ісусу Христу! Гість | Група "Гості" | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту

Розділ сторінки











Форма входу





Пошук

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 209

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Головна » 2015 » Грудень » 6 » КАЛУШАНИ ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ПРАВЕДНОГО МИТРОПОЛИТА
09:13
КАЛУШАНИ ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ПРАВЕДНОГО МИТРОПОЛИТА

Відзначення 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького Калуський деканат УГКЦ спільно з міською владою Калуша вирішили завершити урочистою Архієрейською Божественною Літургією та святочною академією.

Урочистості з цієї нагоди проходили в нашому місті в свято Воздвиження Чесного Хреста Господнього, 27 вересня. Того святкового дня Божественну Літургію в церкві святого Архістратига Михаїла в супроводі шістнадцяти священиків Калуського деканату та настоятеля римо-католицького костелу святого Валентина о. Романа Стадника відслужив помічник митрополита Івано-Франківської архієпархії УГКЦ єпископ Йосафат Мощич. Богослужіння з нагоди завершення Року Андрея Шептицького супроводжував молитовний спів камерного хору «Тавор» під орудою Оксани Демків.

Після завершення урочистої Літургії єпископ Йосафат Мощич привітав усіх калушан зі святом, висловив слова подяки меценатам храму. Оцінивши працю на славу Божу й для добра святої Церкви, він вручив грамоти архієпископа й митрополита Івано-Франківського народному депутатові України Ігорю Насалику, першому заступнику міського голови Калуша Ігорю Матвійчуку, калуським підприємцям Миколі Полицькому та Юрію Войціцькому.

А в післяобідню пору калушани та гості міста зібралися в переповненій глядацькій залі ПК «Юність» на святочну академію «Світильник істини». У холі палацу культури їх чекала тематична книжкова виставка, де були представлені праці Андрея Шептицького та цікаві факти з життя митрополита.

Режисер і сценарист святочної академії заступник начальника управління культури, національностей і релігій Калуської міської ради Леся Піцик задумала цей високодуховний захід у театральному форматі. В образі Шептицького на сцені «Юності» виступив актор аматорського народного театру «Легенда», активний молодий громадський діяч Олег Савка. Увазі багалюдній глядацькій залі організатори представили уривки з фільму про митрополита. Ведучі духовної програми Леся Піцик, Тарас Кіндюх, Ольга Білоус і Олег Савка читали уривки з листів митрополита і його матері, молилися за Україну.

У святочній академії взяли участь камерний хор «Тавор», народний вокально-інструментальний гурт «Передзвін» (керівник Галина Мисюра), народний вокальний ансамбль «Бойківчанка» (Оксана Герус). Духовні твори також виконували Оксана Бігун, Христина Іванців, Анна-Марія Бігун, парафіяльні хори церкви св. Архістратига Михаїла «Під покровом Богородиці» (регент Оксана Демків) і церковний хор під орудою Марії Целіковської. Приїхав на святкування до Калуша й вокальний гурт Івано-Франківської духовної семінарії «De Profundis».

Про життя та діяльність митрополита Андрея Шептицького зі сцени «Юності» говорив владика Йосафат Мощич. Він підкреслив визначну роль цієї історичної постаті в житті та діяльності Української греко-католицької церкви та історії України.

Своє слово про митрополита і його роль в історії України сказав, вітаючи присутніх у залі «Юності», заступник міського голови Ігор Матвійчук.

Звертаючись зі словами подяки до влади міста, духовенства, організаторів і учасників ювілейних урочистостей і всіх присутніх у залі, декан Калуський о. Михаїл Бігун не оминув теми, яка стосується Шептицького й Калуша безпосередньо. Він наголосив, що наше місто Андрей Шептицький відвідував мінімум чотири рази. В 1907 році митрополит освячував фундамент Народного дому. Через двадцять років побував з канонічною візитацією церкви св. Архістратига Михаїла. Тоді ж тут проходила місія. У хотіньській церкві зберігаються мощі св. Миколая, які в 1928 році сюди привіз митрополит Андрей Шептицький. Доказом того, що він був у Калуші влітку 1936 року, є фотографії, які зберігаються в історико-краєзнавчому музеї Калущини.

Урочистості завершилися спільним виконанням молитви за Україну «Боже великий, єдиний».

Дарія ОНИСЬКІВ

 

Категорія: Життя парафії | Переглядів: 428 | Додав: Karpat | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:























Друзі сайту









Радіо ДЗВОНИ - онлайн трансляція



Copyright MyCorp © 2024