Українська
Греко-Католицька Церква

П`ятниця, 26.04.2024, 15:25

Слава Ісусу Христу! Гість | Група "Гості" | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту

Розділ сторінки











Форма входу





Пошук

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 209

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Головна » 2016 » Квітень » 29 » Калушани проходять через Двері Божого Милосердя
10:38
Калушани проходять через Двері Божого Милосердя

Католицька Церква вже протягом століть кожний 25-ий рік проголошує роком Святим. Останній із черги Святий-ювілейний рік відбувся 2000 року з нагоди 2000-ліття від народження у людському тілі Божественного Спасителя Господа нашого Ісуса Христа. У міжчасі тих 25-ти років, коли виникне якась особлива нагода чи потреба, Церква оголошує ще й надзвичайні Ювілейні Святі роки.

В біблійній традиції ювілей – це святий рік, який випадав кожні 50 років, а його метою було відновлення рівності всіх синів Ізраїля, надаючи нові можливості сім’ям, які втратили майно, а навіть – свободу, через борги. В ювілейний рік багачі відпускали невільників та повертали їм землі, які були відібрані в якості запоруки. 

У Католицькій Церкві Ювілейний рік відзначають, почавши від 22-го лютого 1300 року. Останній надзвичайний Святий рік оголосив св. Папа Іван Павло ІІ 1985 року. Це був Марійський Святий рік. Тепер же надзвичайний святий рік оголосив Папа Франциск, ставлячи у центрі його уваги Милосердного Бога, Який запрошує всіх повернутися до Нього. Початком Ювілею є відкриття так званих «святих дверей». Мова йде про двері, які є в кожній з чотирьох папських базилік Риму. Вони відкриваються лише під час Святого Року, натомість в інший час є замурованими. Обряд відкриття цих дверей вказує на те, що під час Ювілею для вірних доступний «надзвичайний шлях» до спасіння. Святіший Отець оголосив, що такі ювілейні двері будуть відкриті також в кожній католицькій дієцезії та в кожній єпархії світу, щоб вірні могли в тому році увійти ювілейними дверима до Божого храму та відчути красу Божого Милосердя. Святіший Отець доручив, щоб кожний місцевий єпископ призначив одну з церков з відкритими дверима.

В Івано-Франківській Архієпархії Ювілейний Рік Божого Милосердя було розпочато 13 грудня 2015 р.Б. урочистим відкриттям Святих Дверей Милосердя в Архікатедральному і Митрополичому Соборі Воскресіння Христового (Івано-Франківськ) та у храмі Успіння Пресвятої Богородиці (с. Крилос). Пізніше, 8 січня 2016 р.Б., у навечір’я свята Богоявлення було відкрито такі ж Святі Двері у Базиліці Успіння Матері Божої монастиря ОО. Василіян у с. Погоня.

Усі вірні, які в цей рік здійснять паломництво до однієї із цих святинь, при тому виконавши декілька головних умов (прийняття Святих Тайн Покаяння та Євхаристії, молитва за Папу, повне відречення від гріха та проходження через Святі Двері), отримують повний відпуст гріхів.

З турботою про духовне добро та спасіння душ своїх вірян декан Калуський, митрофорний протоєрей Михаїл Бігун ініціював і благословив програму деканальних прощ до відпустових місць ісвятинь Івано-Франківської Архієпархії.

Перша проща, до Погоні, відбулася 26 березня під духовним проводом отців Василя Бігуна та Олександра Марківа-молодшого. Прочани пройшли Хресною Дорогою, взяли участь у Божественній Літургії, приступили до Таїнств Покаяння та Євхаристії й пройшли через Двері Милосердя базиліки Успіння Матері Божої, а також набрали води із чудотворного джерела.

У неділю, 17 квітня, парафіяни храму святого Архистратига Михаїла разом із вірними інших парафій Калуського протопресвітеріату відбули прощу до Давнього Галича-Крилоса. Спільно з отцем Іваном Бігуном прочани молитовно з’єднались у Святій Літургії, приступили до Святої Сповіді й Святого Причастя й переступили поріг Дверей Милосердя.

Як наголосив у своїй проповіді отець Іван, Пресвята Богородиця є найпевнішим й найкоротшим шляхом до Її Божественного Сина, тому Церква й молиться до Неї словами: "Милосердя двері відкрий нам, благословенна Богородице, щоб надіючись на Тебе, ми не погибнули, але щоб вибавилися Тобою від бід: Ти бо спасіння роду християнського."

Вірні Калуського деканату складають щиру подяку Господу Богу та Пресвятій Богородиці за цей чудовий і благодатний час Милосердя, а також дякують отцю-декану Михаїлу Бігуну та отцям-сотрудникам Василю, Івану та Олександру-молодшому за душпастирську турботу й організацію цих прекрасних прощ.

Категорія: Життя парафії | Переглядів: 736 | Додав: Karpat | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:























Друзі сайту









Радіо ДЗВОНИ - онлайн трансляція



Copyright MyCorp © 2024