Українська
Греко-Католицька Церква

Четвер, 25.04.2024, 12:00

Слава Ісусу Христу! Гість | Група "Гості" | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту

Розділ сторінки











Форма входу





Пошук

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 209

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Головна » 2014 » Грудень » 4 » Екологічні реколекції в м. Калуші
14:05
Екологічні реколекції в м. Калуші

У книзі Буття Святого Письма читаємо про, те що Бог, створивши світ, доручив дбати про нього, користуватися і управляти ним вінцю свого творіння – людині. І саме для того, щоб нагадати нам про нашу відповідальність за створений світ у Калуші 7 листопада 2014 р.Б. з благословення декана Калуського, митрофорного протоієрея о. Михаїла Бігуна відбулися реколекції, які проводили отці з Івано-Франківська, працівники Бюро з питань екології УГКЦ. Розпочались еконауки Божественними Літургіями у всіх храмах міста, під час яких реколектанти разом з місцевим духовенством та вірними молилися за збереження первозданної Божої краси і відвернення руйнівного впливу воєнного лихоліття на екосистему нашої країни.

Сама ж тема проповіді розкривалась на трьох рівнях: міжнародному, державному і особистому. І якщо, аналізуючи перші два: міжнародний – пуск ракет чи супутників на орбіту і державний – засмічені річки, ми ще можемо переконати себе, що не маємо жодного відношення до людей, що досліджують космос, а на річці за собою прибираємо, тим самим переставляючи відповідальність за глобальне потепління і забруднення на плечі когось іншого, то рівень особистий вказує на абсолютну помилковість наших думок.

Приклади особистого життя, наведені отцями, засвідчили про наше хижацьке відношення до природи, самих себе та й наших нащадків. Не вимикаючи непотрібне світло, ми мало того, що не економимо власні кошти, але й спалюємо надмірну кількість вугілля чи газу, невідновних корисних копалин, які потрібні для вироблення енергії, тим самим позбавляючи наших нащадків можливості ними користуватися. Спалюючи листя чи траву, ми руйнуємо нашу атмосферу та й самі дихаємо канцерогенами, що спричиняють онкозахворювання. А чим будуть дихати наші нащадки? Та й взагалі де будуть жити? Запитаймо себе чи хотіли б ми жити на смітнику. Певно що ні, але саме таку долю чомусь обираємо для майбутніх поколінь, скуповуючи непотрібні речі або речі одноразового вжитку, які досить швидко опиняються на смітнику і розкладаються сотні років. Чи про таку любов до нашого ближнього вчив нас Христос? У світлі цих вчинків ми аж ніяк не виглядаємо добрими християнами, бо зневажаючи Богом створений світ ми зневажаємо самого Творця.

«Скільки ж раз я зневажав свого Бога? А чи немає і моєї вини у руйнуванні екосистеми?» – напевне такі питання роїлися в голові усіх присутніх у храмі.

Та крім парафіян, задати собі такі запитання могла і молодь міста, бо кожен із захисників створіння Божого відвідав по декілька навчальних закладів, в яких провів екологічні уроки з застосуванням мультимедійних презентацій.

Референт Бюро УГКЦ з питань екології у Івано-Франківській архієпархії, о. Михайло Дзуль, відвідав школи №4 і № 2 та Коледж культури і мистецтва. Школи №5, № 10 та Калуську Гімназію відвідав о. Володимир Містерман, заступник керівника Бюро УГКЦ з питань екології. Брат Іван Бігун, який є екореферентом Калуського протопресвітеріату, засівав зерна екологічного вчення на парафії Святого Духа та у ЗОШ № 6 та № 3. Диякон Богдан Лиско провів екологічні науки у ЗОШ № 7, № 1 та Хіміко-технологічному коледжі.

На кожній зустрічі разом із учнями на екологічних уроках були присутні також і дирекція, викладачі та вчителі даних закладів.

Застановитися над особистим життям та руйнівним впливом людини на довкілля – основна мета реколекцій. Реколектанти, які відкрили нам очі на власні гріхи, закликали просити у Бога прощення і зобов’язатися віднині жити по-іншому: бережливо користуватися природніми ресурсами, раціонально використовувати воду і енергоносії, вчитися використовувати речі за призначенням. Почнімо з себе, а Господь додасть нам сили свідчити рідним, близьким і друзям про можливість повноцінно жити не руйнуючи природи і дбаючи про нащадків, щоб краса рідної землі відображала нам усю красу її Творця.

Категорія: Життя парафії | Переглядів: 835 | Додав: ira | Теги: навчальні заклади, еконауки, Бюро з питань екології УГКЦ, храми міста | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:























Друзі сайту









Радіо ДЗВОНИ - онлайн трансляція



Copyright MyCorp © 2024